Indian Constitution MCQ

Important MCQ On Indian Constitution Part 4

Important MCQ On Indian Constitution

1. Which is not an eligibility criterion for appointment as a Judge of theHigh Court Supreme Court ?

(a) Must have been an advocate of a High Court for not less than 10 years

(b) Must be, in the opinion of the President, a distinguished jurist.

(c) Must have attained the age of 55 years

(d) Must have been a High Court Judge for at least 5 years

Answer: C 

2. Judicial Review function of the Supreme Court means the power to

(a) Review the functioning of judiciary in the country

(b) Undertake periodic review of the Constitution.

(c) Examine the constitutional validity of the laws

(d) Review its own judgement

Answer: Examine the constitutional validity of the laws

3. The High Courts in India were first started at

(a) Bombay, Delhi, Madras

(b) Madras and Bombay

(c) Bombay, Madras, Calcutta (

d) Delhi and Calcutta

Answer: Bombay, Madras, Calcutta

4. For the enforcement of Fundamental Rights, the Supreme Court may issue a/an

(a) Notification

(b) Writ

(c) Decree

(d) Ordinance

Answer:B

5. Besides its permanent seal at Delhi, the Supreme Court can also meet at

(a) Any other Union Territory
(b) Any other place as decided by the Chief Justice of India in consultation with the President

(c) Any other metropolitan city

(d) Any other major city

Answer: Any other place as decided by the Chief Justice of India in consultation with the President

6. What is meant by a Court of Record?

(a) The court that maintains records of all lower courts.

(b) The court that is competent to give directions and issue writs.

(c) The court that can punish for its contempt.

(d) The court that preserves all its records.

Answer: The court that preserves all its records.

7. Judges of the High Court are appointed by the

(a) Chief Justice of the High Court

(b) President

(c) Governor

(d) Chief Justice of India

Answer: President

8. After retirement, a Judge of a High Court can undertake practice in

(a) Any other court except the same court

(b) Wherever he intends to practice.

(c) The same court

(d) Lower courts only

Answer: Any other court except the same court

9. The age of retirement of the Judges of the High Court is

(a) 62 years

(b) 60 years

(c) 65 years

(d) 58 years

Answer: 65 Year

10. Separation of the Judiciary from the Executive is enjoined by

(a) VII Schedule to the Constitution

(b) Judicial decision

(c) Directive Principles

(d) Preamble

Answer: Directive Principles

11. The Chief Justice and other Judges of the High Court are appointed by the

(a) Chief Justice of the Supreme Court

(b) Chief Minister of the concerned state

(c) Governor of the concerned state

(d) President

Answer: President

12. Which High Court has jurisdiction over the state of Arunachal Pradesh ?

(a) Guwahati

(b) Chandigarh

(c) Bombay

(d) Calcutta

Answer: Guwahati

13. A Judge of the Supreme Court of India is to hold office until he attains the age of

(a) 58 years

(b) 62 years

(c) 60 years

(d) 65 years

Answer: 65 years

14. The President of India referred the Ayodhya issue to the Supreme Court of India under which Article ?

(a) 143

(b) 132

(c) 138

(d) 136

Answer: 143

15. Judicial Review signifies that the Supreme Court

(a) Can impeach the President

(b) Can declare a state law as unconstitutional

(c) Can review cases decided by the High Courts.

(d) Has final authority over all cases

Answer: Can review cases decided by the High Courts

 

YOU CAN ALSO READ

MCQ INDIAN CONSTITUTION PART 1

MCQ INDIAN CONSTITUTION PART 2

MCQ INDIAN CONSTITUTION PART 3

 

Leave a Reply