MCQ On Indian Geography Part 2

Most Important MCQ on Indian Geography

1. Which of the following order is given to the planets of solar system on the basis of their size?

(A) Saturn, Jupitar, Mercury, Neptune

(B) Jupitar, Saturn, Neptune, Mercury

(C) Jupitar, Mercury, Neptune, Saturn

(D) Neptune, Mercury, Saturn, Jupitar

Ans : (B)

2. As we go higher into the atmosphere, the air becomes—

(A) Thinner

(B) Denser

(C) Warmer

(D) Visible

Ans : (A)

3. From which of the following longitude the Indian standard time is determined?

(A) 82° 30′ East

(B) 80° West

(C) 90° East

(D) 81° 30′ East

Ans : (A)

4. Which of the following oceans are connected by Panama Canal?

(A) Pacific and Atlantic

(B) Atlantic and Indian Ocean

(C) Indian Ocean and Pacific

(D) Atlantic and North Ocean

Ans : (A)

5. For which crop production is ‘Saopalo’ famous?

(A) Cotton

(B) Maize

(C) Coffee

(D) Tea

Ans : (C)

6. Which of the following State group is largest producer of mineral oil in India?

(A) Gujarat, U. P., Maharashtra

(B) Maharashtra, W. Bengal, Assam

(C) Assam, U. P., Bihar

(D) Assam, Gujarat, Maharashtra

Ans : (D)

7. Which of the following water-ways does not pass through the Panama Canal?

(A) London-Honolulu.

(B) New York-San francisco

(C) New York-Buenos Aires

(D) New York-Sydney

Ans : (C)

8. Which of the following latitudes is a great circle?

(A) Equator

(B) 66°N

(C) 20°S

(D) 23°S

Ans : (A)

9. Which of the following city is not located on Delhi-Kolkata rail route?

(A) Kanpur

(B) Allahabad

(C) Gaya

(D) Varanasi

Ans : (D)

10. Which of the following industries is famous in the Ruhr industrial region of Europe?

(A) Textile and Chemicals

(B) Steel and Engineering

(C) Cement and Paper

(D) Ship building

Ans : (B)

11. If the direction of the earth’s rotation on its axis is east-West, what would be the direction of Trade wind blowing in Southern hemisphere?

(A) South-West

(B) South-East

(C) North-East

(D) North-West

Ans : (B)

12. The coldest hour of the day is approximately—

(A) 5 a.m.

(B) 9 p.m.

(C) 3 a.m.

(D) 10 a.m.

Ans : (C)

13. Which of the followings is fibre mineral?

(A) Zinc

(B) Asbestos

(C) Coal

(D) Asphalt

Ans : (B)

14. What are asteroids?

(A) Minor planets revolving round the Sun between the orbits of Mars and Jupiter

(B) Luminous celestial bodies moving round the Sun

(C) A group of fixed stars arranged naturally

(D) Small pieces of solid matter which appear in the earth’s atmosphere as shooting stars from out spaces and become visible through incandescence caused by the resistance of the air to their passage,

Ans : (A)

15. What is Isthmus?

(A) The mouth of a river where it joins the sea

(B) A narrow strip of sea dividing two oceans

(C) A narrow strip of land joining two seas or oceans

(D) A piece of projected land

Ans : (C)

You can also like 

MCQ INDIAN CONSTITUTION PART 2

MCQ INDIAN GEOGRAPHY PART 1

 

Updated: 23/08/2018 — 5:26 PM

Leave a Reply