Indian Geography

MCQ On Indian Geography Part 3

Most Important MCQ on Indian Geography

1. Which of the following phenomena causes the shape of the Earth ?

(A) Internal structure

(B) Atmospheric pressure

(C) Rotation

(D) Revolution

Ans : (C)

2. Which of the following is the location of a point on the globe that is antipodal to 65° North Latitude and 30° East Longitude?

(A) 65° North Lat., 30° West Long

(B) 30° South Lat., 65° East Long

(C) 65° South Lat., 150° West Long

(D) 30° North Lat., 65° West Long

Ans : (C)

3. The surface of the earth is still irregular inspite of millions of years of gradation, because—

(A) Gradation is a slow process

(B) Gradation does not reduce irregularities

(C) Deposition of material re-elevates the land

(D) Parts of the crust have been uplifted

Ans : (D)

4. What would result if the sedimentary deposit of the Ganga Plain is compressed between the Himalayas and the Deccan Plateau and then uplifted?

(A) Block mountain

(B) Fold mountain

(C) Rift valley

(D) Volcanic plateau

Ans : (B)

5. What would happen to ocean water if the moon comes nearer to the earth ?

(A) Fall of temperature

(B) Stopping of ocean currents

(C) Rise of sea level

(D) Increase in height of oceanic tides

Ans : (D)

6. The line joining places of equal atmospheric pressure is termed—

(A) Contour

(B) Isohyet

(C) Isotherm

(D) Isobar

Ans : (D)

7. What would happen to types of rainfall if the earth’s surface becomes all plain?

(A) No cyclonic rainfall

(B) No orographic rainfall

(C) No convectional rainfall

(D) No frontal rainfall

Ans : (B)

8. The maximum risk to air travel is from—

(A) Clouds

(B) Rainfall

(C) Fogs

(D) Strong winds

Ans : (C)

9. Which one of the following countries is the largest producer of rice in the world?

(A) China

(B) Japan

(C) Philippines

(D) Bangladesh

Ans : (A)

10. Which of the following countries possesses a strong natural resource base for iron and steel industry ?

(A) Russia

(B) Pakistan

(C) Japan

(D) Bangladesh

Ans : (A)

11. The present day search for fuels alternative to petroleum, is due mainly to—

(A) Iran-Iraq war

(B) Strained relations between Israel and Middle East countries

(C) Highly increased cost of petroleum

(D) Increase in the consumption of petroleum

Ans : (D)

12. What is the population density of a District which has 50 Lakh people and 25 thousand square kilometers area?

(A) 50 persons per sq. km.

(B) 100 persons per sq. km.

(C) 150 persons per sq. km.

(D) 200 persons per sq. km.

Ans : (D)

13. The Savana type of climate is characterized by—

(A) Humid summers and humid winters (

B) Humid summers and dry winters

(C) Humid winters and dry summers

(D) Humid throughout the year

Ans : (B)

14. Given below are the climate data of a particular station. In which of the following natural regions is the station located

Temperature——Rainfall

(Degrees Centigrade)——(Centimetres)

January——23.3——1.8

February——23.3——1.8

March——21.1——2.5

April——17.8——4.6

May——14.4——7.1

June——12.2——7.9

July——11.1——6.9

August——12.3——6.3

September——13.9——5.1

October——16.7——4.3

November——19.4——3.0

December——27.7——2.5

(A) Warm temperate East coast type

(B) Warm temperate West coast type

(C) Warm temperate Continent type

(D) Hot deserts

Ans : (B)

15. Which of the following groups of countries is arranged in descending order of area?

(A) Russia, Canada, China, U.S.A.

(B) Russia, U.S.A. Canada, China

(C) Russia, Canada, U.S.A., China

(D) Russia, China, U.S.A., Canada

Ans : (A) 

Add Comment

Leave a Reply