MCQ On Indian Geography Part 5

MCQ On Indian Geography 

MCQ On Indian Geography Part 5 most important mcq on Indian geography 

1. The largest producer of cashewnut in India is—

(A) Kerala

(B) Gujarat

(C) Orissa

(D) Tamil Nadu

Ans : (A)

2. Lal Bahadur National Academy of Administration is situated in—

(A) Pune

(B) Kolkata

(C) Dehradun

(D) Mussoorie

Ans : (D)

 

3. In what state is ‘Rana Pratap Sagar’ atomic power plant located?

(A) Haryana

(B) Gujarat

(C) Rajasthan

(D) Karnataka

Ans : (C)

 

4. Where is oil and Natural Gas Commission located?

(A) Haldia

(B) Dehradun

(C) Ankleshwar

(D) Cambay

Ans : (B)

 

5. Which of the following is situated at Agra ?

(A) Paratroopers Training College

(B) National Police Academy

(C) Central Tractor Organisation

(D) Air Force Flying College

Ans : (A)

 

6. The prevailing winds blowing from 30° S and 30° N towards the equator are termed as—

(A) Monsoon winds

(B) Antitrade winds

(C) Trade winds

(D) Polar winds

Ans : (C)

 

7. Irrigation is necessary for areas receiving rainfall—

(A) Less than 200 cm.

(B) Less than 75 cm.

(C) Less than 125 cm.

(D) At uncertain times

Ans : (B)

 

8. The reason for the necessity of irrigation in India is that—

(A) There is no rainfall at the time of need

(B) Indian crops require much water

(C) Indian farmers are in habit of watering the fields

(D) India is a hot country so water is easily evaporated

Ans : (A)

 

9. Which one of the following sources of irrigation in India is not suitable?

(A) Canals

(B) Karez

(C) Wells

(D) Tanks

Ans : (B)

 

10. In which of the following states of India, tank irrigation is most suitable?

(A) Tamil Nadu

(B) Punjab

(C) Uttar Pradesh

(D) Bihar

Ans : A 

11. The canals of Kerala state are—

(A) Canals of Nagarjunasagar irrigation work

(B) Canals of Rampadsagar irrigation works

(C) Canals of Mangalam irrigation scheme

(D) Canals of the Mettur irrigation scheme

Ans : (C)

 

12. In which of the following state is Tungabhadra project of irrigation?

(A) Bihar

(B) Andhra Pradesh

(C) Tamil Nadu

(D) Maharashtra

Ans : (B)

 

13. How much part of India is irrigated by canals?

(A) 42%

(B) 60%

(C) 80%

(D) 25%

Ans : (A)

 

14. From where the Sirhind canal takes off?

(A) At Okhla near Delhi

(B) From Fire-lake at Khadakwesla

(C) From Gomati at Banbansa

(D) From the SutIej at Rupar

Ans : (D)

 

15. Where is Krishnaraja Sagar?

(A) In Kota

(B) In Udaipur

(C) In Mysore

(D) In Hyderabad

Ans : (C)

 

You can also read these MCQ

MCQ On Indian Geography Part 4

MCQ On Indian Geography Part 3

MCQ On Indian Geography Part 2

MCQ On Indian Geography Part 1

 

 

Updated: 21/09/2018 — 5:36 PM

Leave a Reply