Indian Constitution MCQ

MCQ INDIAN CONSTITUTION PART- 2

MCQ INDIAN CONSTITUTION PART- 2

1. The members of the Constituent Assembly were

(a) Elected by Provincial Assemblies

(b) Only representatives of the princely states.

(c) Elected directly by people.

(d) Nominated by the government.

Answer: Elected by Provincial Assemblies

2. The Indian Constitution was enforced on

(a) 15th Aug, 1947

(b) 26th Nov, 1949

(c) 26th Jan, 1950

(d) 30th Jan, 1950

Answer: 26th Jan, 1950

3. The Constitution of India was adopted by the

(a) Parliament of India

(b) Constituent Assembly

(c) Governor General

(d) British Parliament

Answer: Constituent Assembly

4. How long did the Constituent Assembly take to finally pass the Constitution?

(a) About 6 months in 1949

(b) About 2 years since Aug 15, 1947

(c) Exactly a year since Nov 26, 1948

(d) About 3 years since Dec 9, 1946

Answer: About 3 years since Dec 9, 1946

5. The office of Governor General of India was created by

(a) Government of India Act, 1935

(b) Charter Act, 1833

(c) Charter Act, 1813

(d) Governor of India Act, 1858

Answer: Charter Act, 1833

6. Who was the Chairman of the Constituent Assembly ?

(a) Dr. Rajendra Prasad

(b) C. Rajagopalachari

(c) Pt. Jawaharlal Nehru

(d) Dr. B.R. Ambedkar

Answer: Dr. Rajendra Prasad

7. When did Mr. Attlee, Prime Minister of England, announce the transfer of power to the Indians ?

(a) February, 1947

(b) June, 1949

(c) August, 1947

(d) June, 1948

Answer: June, 1948

8. The Constituent Assembly was created by

(a) Simla Confrence, 1945

(b) Cripps Mission

(c) Indian Independence Act

(d) Cabinet Mission Plan

Answer: Cabinet Mission Plan

9. The Constitution names our country as

(a) Bharat

(b) Aryavarta

(c) Hindustan

(d) India, that is Bharat

Answer: India, that is Bharat

10. The demand for the Constituent Assembly was put forward by the Indian National Congress in 1936 at its session held at

(a) Kanpur

(b) Lahore

(c) Bombay

(d) Fezpur

Answer: Fezpur

11. A constitution is

(a) A set of ordinary laws

(b) A set of financial laws.

(c) A set of official laws

(d) The basic structure defining the powers of the state and the rights and duties of the citizens.

Answer: The basic structure defining the powers of the state and the rights and duties of the citizens.

12. The Cabinet Mission to India was headed by

(a) Stafford Cripps

(b) Hugh Gaitskell

(c) A.V. Alexander

(d) Lord Pethick Lawrence

Answer: Lord Pethick Lawrence

13. Cripps Mission visited India in

(a) 1927

(b) 1946

(c) 1939

(d) 1942

Answer: 1942

14. Which of the following rights was described by Dr. B.R. Ambedkar as The Heart and soul of the Constitution?

(a) Right to Equality

(b) Right to Constitutional Remedies

(c) Right to Freedom of Religion

(d) Right to Property

Answer; Right to Constitutional Remedies

30. Who proposed the Preamble before the Drafting Committee of the Constitution ?

(a) B.R. Ambedkar

(b) Mahatma Gandhi

(c) B.N. Rao

(d) Jawaharlal Nehru

Answer: Jawaharlal Nehru

Add Comment

Leave a Reply